Get a site
Etusivu Esittely Hevoset Kasvatus Toiminta

quality horses from the land of northern lights

Poème Fille

EV-I, KTK-II

Täytti 3-vuotta 01.04.2016.


Nimi Poème Fille "Mella" Rekisterinumero VH16-121-0026
Väri rautias Painotus este-/kenttäratsastus
Rotu, sukupuoli selle français, tamma Koulutustaso 160cm / Va A / CIC4
Syntymäaika, ikä 09.11.2015, ikä Omistaja Ghousti X (VRL-00536)
Säkäkorkeus 167cm Kasvattaja Amina R. (evm)

Saavutukset

Palkittu Estevarsojen laatuarvostelussa 30.03.2016 palkinnolla EV-I.
9 - 8 - 4 - 4 - 5 - 3 = 33p

Palkittu huhtikuun kantakirjaustilaisuudessa 20.04.2016 palkinnolla KTK-II.
20 + 21 + 18 + 19 = 78p.

Luonne

Mella on yleisesti ottaen todella hyväluonteinen tamma, jonka kanssa touhutessa saa kyllä aina hymyn huulilleen. Mella ei ota nokkiinsa mistään, vaan pysyttelee joka tilanteessa rauhallisena. Tamma ei viitsi edes korvaansa letkauttaa vaikka jotain ikävää sitten tapahtuisikin, joka voikin saada ihmiset luulemaan tamman olevan jotenkin jälkeenjäänyt ja ympäristöstään piittaamaton olento - todellisuudessa tamma kyllä huomaa kaikki asiat, muttei vain millään jaksa välittää niistä.

Tamma ottaa luokseen saapuvat ihmiset aina hörökorvin ja lempein hörinöin vastaan, mikä takaakin saapuvalle välittömästi aurinkoisen ja huolettoman mielen - mikään päivä ei voi olla huono, jos olet Mellan kanssa. Hoidettaessa Mella tykkää erityisen paljon kumisualla rapsuttelusta, ja se painautuukin aina hoitajansa kättä vastaan saadakseen kovempaa käsittelyä kutiseviin kohtiinsa. Tamma ei jaksa temppuilla ikäviäkään toimenpiteitä vastaan, vaan ottaa kaiken käsittelyn tyynesti vastaan. Mellaa onkin kehuttu niin kengittäjän kuin eläinlääkärinkin suusta oikeaksi mallipotilaaksi, joka varmasti myös muistaisi pyydellä anteeksi kaikkea aiheuttamaansa vaivaa jos se vain sellaiseen kykenisi. Tamma haluaisi aina osoittaa rakkauttaan kaksilahkeisia kohtaan hieromalla itseään heihin, tai työntämällä päätään kainaloon. Useimmiten se saakin vastakaikua hellyyden osoituksilleen, sillä kukapa ei haluaisi näin lempeäluontoista ja ihanaa tammaa päästä rapsuttelemaan?

Mellalla on aina ilo ratsastaa, sillä tamma on hyvin yhteistyöhaluinen ja halukas oppimaan uusia asioita. Kuten hoidettaessakin, myös ratsastettaessa se ei erityisemmin närkästy vaikka avut tulisivatkin normaalia voimakkaampina tai epämääräisinä, tai jos epähuomiossasi onnistut nykäisemään sen suuta turhankin rajulla otteella. Tamma saattaa kyllä alkaa vinkumaan mielenosoituksellisesti jos huonoa käytöstä ratsastajan osalta jatkuu kauankin, joten ihan tumpeloiden ratsu Mella ei ole. Mella on omalta osiltaan hyvin automaattivaihteinen, mutta jos ratsastajalta löytyy kykyjä ja haluja etsimiseen, löytyy siltä myös aina pyydettäessä uusia vaihteita joita lähteä viemään eteenpäin. Mella osaakin olla hyvin opettavainen ratsu; vaikka luulit ratsastaneesi tammaa koko sen potentiaalin mukaan, se voi yllättää sinut venymällä vielä pidemmälle kuin mitä hurjimmissa haaveissasikaan uskalsit odottaa. Mella onkin rajattoman rakkautensa mukana saanut myös rajattoman halun olla kaikille mieliksi. Mella on tarkkaliikkeinen, kaunis askelinen ja omaa hyvän hyppytekniikan mikä takaa sen olevan erinomainen ratsu kenttäratsastukseen. Se pyrkii hoitamaan kaikki ratsastajansa pyytämät tehtävät moitteetta, mutta saattaa hieman empiä erityisen hankalissa paikoissa. Yleensä se kuitenkin päätyy hoitamaan homman loppuun silkasta luottamuksesta selässään istuvaan henkilöön.

Sukutaulu
i. Sin Donatello
rautias, 170cm - evm
ii. Castellan
vrt, 171cm - evm
iii. Jaçques
mkm, 172cm - evm
iie. Adéna
vprt, 168cm - evm
ie. Nèiva
trn, 167cm - evm
iei. Huss le Roi
rt, 171cm - evm
iee. Kaylá
rn, 166cm - evm
e. Alétea
mustanruunikko, 167cm - evm
ei. Fausto
m, 169cm - evm
eii. Teito
mrn, 170cm - evm
eie. Valentina
rt, 165cm - evm
ee. Jacira
rt, 165cm - evm
eei. Gutique
rn, 170cm - evm
eee. Táresa Dia
prt, 167cm - evm

i. Sin Donatello on omanarvonsa hyvin tunteva ori, joka hallitsee yksinoikeudella kotitallinsa pihapiiriä. Orilla on herrasmiesmäiset luonteenpiirteet, mutta se ei siedä tippaakaan epäreilulta tai ikävältä tuntuvaa käytöstä kaksijalkaisilta. Donatello on kuningas, ja kaikkien tulee tietää se! Orin kanssa tuleekin parhaiten toimeen olemalla tappelematta sen vahvaa tahtoa vastaan, ja tehden sille selkeästi mutta sitä kunnioittaen selväksi sen mitä siltä kaivataan. Ori pitää esiintymisestä, ja se olikin nuorempana oikea kouluratojen ruusukehai. Sen liikkeistä ei näyttävyyttä puutu, ja rakenteeltaan se on mitä sopivin kouluratsu. Ori on palkittu kantakirjapalkinnolla, ja se on siittänyt elämänsä aikana jo 25 varsaa. Nykyisin ori on kevyemmällä käytöllä, ja nautiskelee lähinnä satunnaisista esiintymisistä suurien ratsastustapahtumien väliaikaohjelmissa.

ii. Castellan oli vaaleanrautias oripoika, jonka sydän oli kultaa. Sen lempipuuhaa oli ehdottomasti laiduntaminen, eikä se olisi aina malttanut lähteä työntekoon heinäkasojen ääreltä. Kisatilanteissa ori kaikeksi onneksi virkosi täyteen loistoonsa, ja se laittoikin aina parastaan kouluradoilla. Orilla kisattiin koulua Grand Prix luokkiin saakka hyvin tuloksin. Castellanilla ei kuitenkaan riittänyt rahkeita kansainvälisiin kisoihin, vaan suurin voitto mitä se sai oli oman kotimaansa mestaruuskisoissa sijoittuminen. Kisaradoilta vetäydyttyään ori osasi naamioitua uuteen puskaratsunsa ammattiin erinomaisesti, sillä kun se myytiin opetusratsuksi eräälle nuorelle miehelle, yritti se aina parhaansa mukaan luistaa kaikesta urheiluun verrattavissa olevasta toiminnasta. Uusi omistaja luulikin Castellanin olevan huonotapainen ja niskuroiva oripoika josta ei ole yhtään mihinkään, ja hän palautti sen edellisille omistajille. Heidän seurassa ori ei enää uskaltanutkaan käyttäytyä yhtä röyhkeästi kuin mitä se oli esittänyt. Piakkoin Castellan sai kuitenkin lopettaa ratsun uransa täysin, ja ryhtyä nauttimaan eläkepäivistään. Ori lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi 24-vuotiaana. Jälkeensä se jätti 7 varsaa.

ie. Nèiva oli vikkeläliikkeinen ja siro tamma, joka nautti ihmisten jekuttamisesta. Tamma oli kova karkailemaan, sillä se oli nokkelana tyttönä oppinut aukomaan erilaisia lukkoja ja solmuja. Tarpeeksi monen kiinniotto-operaation jälkeen sen omistajat löysivät keinot lukita se karsinaansa sekä tarhaansa, mutta tamma ei tästä huolimatta ikinä lakannut yrittämästä. Joskus sinnikkyys palkittiin, sillä ihmiset tapaavat tehdä virheitä ja toisinaan sen lukot olivatkin huolimattomattomasti paikalleen laitettuja - pieninkin virhe kostautui, niin taitava Nèiva oli pakenemaan. Lopulta karkuretket veivätkin tamman hengen; viimeisellä pakomatkallaan se joutui rekan tönäisemäksi, ja eläinlääkäri joutui lopettamaan sen sisäisten vammojen vuoksi. Nèiva toimi elämänsä aikana lähinnä harrasteratsuna, käyden vain muutamissa kisoissa (ja niissäkin lähinnä virkistysmielessä). Nèiva astutettiin kaksi kertaa, sillä sen suvussa oli pari kuuluisaa nimeä, jotka varmistivat että varsat menivät sievoiseen hintaan kaupaksi.

e. Alétea on siro mustanruunikko tamma, joka on kovin seurankipeä luonteeltaan. Tamman tunnusmerkkinä toimii kovaääninen ja kimeä hirnunta, jolla se ilmoittaa mielestään aivan liian pitkään kestäneen yksinolonsa. Tammasta on ollut hyvin paljon iloa omistajilleen, sillä ratsastettaessa se oli aina hyvin miellyttämisenhaluinen sekä ahkera. Alétea kisasi kenttäratsastuksessa ihan kohtuullisin tuloksin, ja siinä lajissa se nautti eritoten esteiden ylittämisestä. Kouluosuuden se hoiti myös vaivattomasti sulavien ja joustavien askeleidensa puolesta. Tamman kisaura päättyi mysteerisiin ontumisiin, jotka myöhemmin paljastuivat jännevammaksi. Nykyisin tamma saakin viettää leppoisaa siitostamman sekä eläkeratsun toimea, vaikka sen sydän vetäisikin vielä esteiden pariin. Alétea on saanut tähän mennessä 3 jälkeläistä, joille se on periyttänyt hyvää luonnettaan ja kaunista ulkonäköään.

ei. Fausto oli hermoheikkoinen ori, joka näki mörköjä joka puolella sekä pelkäsi kuollakseen kaikkea lepattavaa. Se kävikin välillä pahemman kerran omistajiensa hermoille, koska säpsähtelevä luonne yhdistettynä huomattavan suureen kokoon mahdollisti aivan liian helposti erilaiset vaaratilanteet. Ratsastettaessa ori pysyi pääasiassa rauhallisena, mutta jos se jotakin säikähti, se ei kyennyt enää asettumaan aloilleen vaan sipsutteli jännittyneenä koko loppu ratsastuksen ajan. Se kostautui kovasti sen kisauralla esteratsastuksen parissa; kisatilanteissa voi luonnollisesti sattua kaikkea pelottavaa turvan eteen, ja vaikka oria silloin kovasti yritettiinkin rauhoitella, meni siltä joskus tärkeätkin suoritukset täysin päin seiniä. Orilla oli komea ulkonäkö, ja hyviä nimiä suvussa, joten sillä siitettiin useampi kymmentä varsaa. Fausto lopetettiin aivokasvaimen vuoksi noin 20-vuotiaana.

ee. Jacira oli rautias, pienehkö tamma jolla kisattiin kenttäratsastuksessa. Se oli notkea kuin kissa, ja kykeni hyppäämään todella korkealle sekä kauas. Esteillä se tulikin tunnetuksi harvoista tiputuksistaan; kisasijoitukset jäivät todennäköisemmin uupumaan aikarajojen ylitysten kuin virhepisteiden takia. Jacira sai 4 varsaa, pari nuorena ja pari hieman vanhempana. Tamma oli luonteeltaan hivenen juro - se ei kaivannut huomiota, ja saattoi intoutua osoittamaan mieltään jalkojen kohottelun ja näykkäisyjen muodossa jos se koki olonsa liian nurkkaan ahdistetuksi.

Kilpailut
NJ & VSN

25.03.2016 - Gestüt Westfeld - puoliveritammat, päätuom. Kati - irtoSERT
03.04.2016 - Le Château de Raconteur - selle françaisit, päätuom. Kati - irtoSERT
10.05.2016 - Defective - puoliveritammat, päätuom. Siiri K. - MVA-SERT

19.03.2016 - Le Château de Raconteur - selle françaisit, päätuom. dookie - RCH

ERJ
voittoja 2 / sijoituksia 10 / yhteensä 12

30.04.2016 - ERJ-cup - 160cm - 8/153

03.05.2016 - Filmür - 160cm - 4/16
05.05.2016 - Filmür - 160cm - 2/16
07.05.2016 - Filmür - 160cm - 4/16
08.05.2016 - Filmür - 160cm - 3/16
12.05.2016 - Filmür - 160cm - 2/16
24.05.2016 - Filmür - 160cm - 1/16
25.05.2016 - Filmür - 160cm - 3/16
25.05.2016 - Filmür - 160cm - 4/16
26.05.2016 - Filmür - 160cm - 3/16
26.05.2016 - Filmür - 160cm - 1/16
28.05.2016 - Filmür - 160cm - 3/16

KERJ
voittoja 1 / sijoituksia 7 / yhteensä 8

01.05.2016 - Evenstar Warmbloods - CIC4 - 3/20
11.05.2016 - Metsovaara - CIC4 - 2/40
14.05.2016 - Satulinna - CIC4 - 3/30
15.05.2016 - Satulinna - CIC4 - 1/30
17.05.2016 - Satulinna - CIC4 - 3/30
19.05.2016 - Metsovaara - CIC4 - 4/40
20.05.2016 - Metsovaara - CIC4 - 5/40
21.05.2016 - Satulinna - CIC4 - 2/30

Porrastettujen kisojen tuloksia voi tarkastella täällä.

Päiväkirjat & valmennukset

Mellan päiväkirjaan ei ole vielä kirjoitettu merkintöjä, eikä tamma ole osallistunut valmennuksiin.

Ikääntyminen
3-vuotias 01.04.2016 4-vuotias 11.04.2016 5-vuotias 12.04.2016 6-vuotias 13.04.2016
7-vuotias 14.04.2016 8-vuotias 15.04.2016 9-vuotias 09.09.2016 10-vuotias 27.10.2016
11-vuotias 13.12.2016 12-vuotias 30.01.2017 13-vuotias 19.03.2017 14-vuotias 07.05.2017

Tämä on virtuaalihevonen. / This is a sim-game horse.
Hevosen kuvat © Benny de Ruiter Stables

Ulkoasu © Ghousti X (VRL-00536)
Otsikon kuvat © Lisa Kent, Stal de Meulebossen, Klosterhof Medingen
Taustakuva © Tor Even Mathisen/Flickr (CC BY-NC-SA 2.0) (The photo is slightly edited compared to the original piece.)