Get a site
Etusivu Esittely Hevoset Kasvatus Toiminta

quality horses from the land of northern lights

Coeur de Paris

Ch, EV-I, KTK-II

Täytti 3-vuotta 05.01.2016.


Nimi Coeur de Paris "Karo" Rekisterinumero VH16-121-0013
Väri ruunikonkimo Painotus este-/kenttäratsastus
Rotu, sukupuoli selle français, tamma Koulutustaso 160cm / Va A / CIC4
Syntymäaika, ikä 15.08.2015, ikä Omistaja Ghousti X (VRL-00536)
Säkäkorkeus 165cm Kasvattaja Lance Bonnaire (evm)

Saavutukset

Palkittu Estevarsojen laatuarvostelussa 29.02.2016 palkinnolla EV-I.
9 - 10 - 1 - 3 - 4 - 5 = 32p

Palkittu maaliskuun kantakirjaustilaisuudessa 20.03.2016 palkinnolla KTK-II.
17 + 18 + 17 + 20 = 72p.

Champion (Ch) arvonimi myönnetty 28.03.2016.

Luonne

Karo on tallimme kiistaton prinsessa. Ihmiset toimivat tamman auliina palvelijoina, ja muut hevoset ovat sen ärsyttäviä hännystelijöitä. Kyseisistä syistä Karolta ei ystäviä liiemmin löydy, mutta eipä asia tunnu tammaa haittaavankaan. Kaikista näistä pienistä (ja isommistakin) ongelmista huolimatta Karo on yksi upeimmista hevosista, mitä eteeni on sattunut.

Karo rakastaa yli kaiken hoitajiensa huomiota, ja lähtee aina hyvin mielellään mukaan tarhasta jos tiedossa on puunausta. Hoidettaessa tamma onkin pääosin kiltisti ja keskittyy nauttimaan saamastaan palvelusta, mutta herkiltä alueilta harjatessa se saattaa hieman säpsähdellä ja luimia korviaan tuimistuneen ilmeen kera. Hoitajan tuleekin olla ehdottoman itsevarma ja päättäväinen liikkeissään, tai tamma saattaa alkaa parhaimmankin draama queenin elkein osoittaa mieltään. Silti täytyy muistaa, että Karon kanssa toimiessa ei missään nimessä saa olla tippaakaan kovakourainen. Eritoten satula tulee asettaa selkään niin ettei mikään roikkuva osa vahingossakaan lätkähdä tamman kylkeen - moisesta Karo nimittäin vetää pultit, ja saattaa pahimmassa tapauksessa loukata itsensä pyrkiessään pakoon hirviöltä joka satulanakin tunnetaan.

Muihin hevosiin Karo suhtautuu melko nihkeästi. Toisista tammoista se ei niin välitä vaan lähinnä luimii niille korviaan ja välttelee parhaansa mukaan, mutta oreja se sitten vihaakin ihan sydämensä kyllyydestä. Orien lähellä kulkiessa taluttajan/ratsastajan pitääkin olla tarkasti hereillä, sillä vaikka oreja arvaamattomiksi sanotaankin, on Karo ihan omaa luokkaansa kyseisen asian suhteen. Useimmiten tamma suostuu sipsuttamaan oripoikien ohi tyytyen vain mulkoilemaan näitä julmistuneesti, mutta toisinaan se saattaa myös pyrkiä hyökkäämään suoraan toisen kimppuun. Näitä tilanteita tulisi vältellä viimeiseen asti, joten kotona pyrimmekin pitämään kulkureitit kokonaan tyhjinä oreista kun Karoa liikutetaan johonkin.

Kisoissa oreilta ei kuitenkaan voi välttyä, mutta onneksi Karolle iskeekin aina kisoihin lähdettäessä niin kova voitontahto päälle, ettei se enää edes tunnu huomaavan muita hevosia. Tamman tyyli on "kovaa ja korkealta", mikä sinänsä sopiikin sen este- ja kenttäkisauraan, mutta toisinaan sen toivoisi harkitsevan liikkeitään edes hivenen enemmän. Karo saattaa lähteä menemään rataansa niin kovaa vauhtia, että esimerkiksi maneesin seinien väistäminen jää toissijaiseksi sen mielessä. Tammaan tulisikin pitää tarpeeksi hyvää kontaktia koko ratsastuksen ajan niin, että se muistaa kuunnella ratsastajaansa eikä lähde menemään oman päänsä mukaan. Karo on mitä upein ratsastettava osaavan ratsastajan alla; sellaisen joka kykenee pitämään sen aisoissa, eikä anna sille tilaisuutta unohtaa selässä istujaansa. Tamma tottelee parhaiten pehmeitä otteita, ja alkaa niskuroida liian kovaotteisen ratsastajan alla. Jos apujesi käyttö on Karosta liian rajua, saat palkkioksi komeaa pukittelua ja haluttomuutta eteenpäin liikkumisen suhteen.

Sukutaulu
i. Coeur de l'hiver
mustankimo, 172cm - evm
ii. Ramses IV
m, 176cm - evm
iii. Mercurio
trn, 174cm - evm
iie. Séisme
mkm, 169cm - evm
ie. Soleil d'hiver
rtkm, 166cm - evm
iei. Reveur
vrt, 171cm - evm
iee. Résine
mkm, 167cm - evm
e. Supreme
ruunikko, 164cm - evm
ei. Désordre
prn, 173cm - evm
eii. Cataire
trn, 165cm - evm
eie. L'aube
prt, 175cm - evm
ee. Léthargie
trn, 166cm - evm
eei. Charbon
rn, 172cm - evm
eee. Espérance
trt, 168cm - evm

i. Coeur de l'hiver oli mitä komein sekä lempeäluontoisin, vanhemmiten kauniin lumenvalkoiseksi vaalentunut puoliveriori. Tähän hevoseen kohdistuivat suuret odotukset jo ennen kuin se kerkesi syntyäkään, mistä oli kiittäminen sen esteradoilla hyvin menestyneitä vanhempia. Kaikkien riemuksi se ansaitsikin heti ensimmäisellä kisakaudellaan useita palkintoja omistajilleen. Lyhyemmin Neigeksi kutsuttu hevonen kerkesi nauttia loistokkaan kisauransa jälkeisestä jalostusoriin työstä harmillisen lyhyen aikaa; eräällä hieman vauhdikkaammalla maastolenkillä ori nimittäin pamautti jalkansa ojassa olleeseen kiveen, ja sai eläinlääkäriltä lopetustuomion. Ennen kuolemaansa orille oli kerennyt syntyä kolme muuta jälkeläistä tammamme Karon lisäksi.

ii. Ramses IV oli 170cm korkea, väritykseltään musta ja luonteeltaan äärimmäisen kauhistuttava ori. Tätä hevosta useimmat pelkäsivät, ja sen omistajat jaksoivat kysyä joka päivä itseltään "mitä he olivat tehneet väärin tämän ansaitakseen"? Ainoa syy miksi hurjaluontoisen orin annettiin elää elämänsä loppuun asti olikin lähinnä sen huikaiseva siitosarvo, ja kaikista hankaluuksista huolimatta loistelias kisaura. Ramses saikin yli 50 jälkeläistä. Ori nukutettiin ikuiseen uneen vanhuuden vaivojen vuoksi joitain vuosia sitten.

iii. Mercurio oli tummanruunikko, 171cm korkea hevonen, joka jäi monien mieleen ratsastajansa Bella Blancin ansiosta. Bella oli huomattavan nuoresta iästään huolimatta hämmästyttävän taitava hevostenkäsittelijä sekä kilparatsastaja, ja niin vain tämäkin iso oripoika oli - kaikkien ihastukseksi - kiltti kuin kissanpentu hänen käsittelyssä ollessaan. Mercurio oli kuuluisan estehevosen jälkeläinen, ja sille kaivattiin omaa mainetta esteradoilla. Asiaa hankaloitti orin luonne; Mercurio oli alkujaan hyvin arka hevonen joka meni erityisen pahasti tolaltaan aina kisatilanteisiin joutuessaan, ja sen omistajat olivat jo luovuttamassa kisauran suhteen, kunnes Bella ilmestyi kuvioihin ja sai sen vihdoin rauhoittumaan. Kaksikko niitti menestystä maailmanlaajuisesti, ja orin omistajat lahjoittivatkin hevosen Bellalle sen päästyä eläkeikään, kiitokseksi menneistä vuosista.

iie. Séisme oli kaunis, mustankimo tamma joka oli säkäkorkeudeltaan 167cm. Tamma toimi koko elämänsä ajan lähinnä lemmikkinä ja siitostammana, sillä sen omistaja oli vanha nainen joka ei enää kyennyt ratsastamaan. Lapsenlapset kyllä kiipesivät tamman selkään satunnaisesti, muttei sitä varsinaisesti ratsastukseksi voinut sanoa. Tamma oli kuitenkin hyvästä suvusta peräisin, joten kun läheinen siittola pyysi Séismeä käyttöönsä muutamaksi vuodeksi, suostui omistaja välittömästi vaikka olikin hieman haikeana joutuessaan eroon ystävästään.

ie. Soleil d'hiver oli 163cm korkea rautiaankimo tamma, joka menestyi esteradoilla ketteryytensä ja nopeutensa vuoksi. Soleil ei ollut kummoisesta suvusta peräisin, joten siihen ei kohdistunut sen kummempia odotuksia. Tamman kotitallilla käynyt valmentaja kuitenkin kehotti sen ratsastajaa kokeilemaan kisaamista seurattuaan kaksikon hyppäämistä, sillä tammalla tuntui olevan kovasti potentiaalia esteille. Soleililla olikin vaikuttavia saavutuksia esteratsastuksen saralla, ja sille kaavailtiin pitkää siitoshevosen uraa, mutta tamma kuoli yllättäen ähkyyn jo 15-vuotiaana.

iei. Reveur oli vaaleanrautias, 169cm korkea ori, joka toimi lähinnä harrasteratsuna omistajilleen. Hevosella oli hyvä luonne, joten omistajat eivät nähneet tarpeelliseksi ruunata sitä koko elämänsä aikana. Kerran eräs omistajien ystävistä kysyi, voisiko ori astua hänen tammansa; hän oli ihastunut sen kauniiseen väritykseen ja lempeisiin silmiin. Omistaja suostui, vaikkei nähnytkään asiassa paljoa järkeä. Niin saikin alkunsa Soleil d'hiver.

iee. Résine oli mustankimo, 166cm korkea puoliveritamma, joka oli omistajallaan lähinnä kauniin ulkomuotonsa vuoksi. Nuori nainen kaipasi itselleen ratsua, ja pinnallisena ihmisenä ulkonäöllä oli suurin merkitys hevosen valinnassa. Omistaja olisi halunnut kokeilla kisaamista Résinellä, mutta tammalla oli liian kipakka luonne hänen käsiteltäväkseen. Vanhemmiten tammasta tulikin hyvin ilkeäluonteinen, sillä se sai tahtonsa läpi lähes joka asiassa, ja lopulta omistaja lopettikin sen koska ei kokenut pärjäävänsä sen kanssa. Résine sai yhden jälkeläisen nuorena käytyään vierailulla rautiaan orin luona.

e. Supreme oli 164cm korkea, ruunikko tamma, joka kisasi lyhyen aikaa kenttäratsastuksessa menestyen kohtalaisesti. Tamman kisaura päättyi jännevammaan, ja sen jälkeen se saikin viettää aikaansa lähinnä siitostammana toimien. Omistajiensa suureksi iloksi tamma eli vammasta huolimattaan täyden elämän, ja toi maailmaan vajaan kymmenen varsaa, joista suurin osa on menestynyt näyttelyissä - olihan tamma itsekin kantakirjattu korkeimmalla palkinnolla. Supreme oli luonteeltaan hivenen oikukas, mutta pääosin miellyttämisenhalussaan tottelevainen.

ei. Désordre oli punaruunikko ori, jolta löytyi korkeutta huimat 173cm. Ori oli luonteeltaan lauhkea kuin lammas, ja sen johdosta omistajaperheensä lasten suuressa suosiossa. Omistajat palkkasivat orille kisoja varten ratsastajan, jonka kanssa Désordre menestyikin mukavasti kenttäratsastuksen saralla. Ori oli syntyjään hyvästä suvusta, ja sitä käytettiin siitokseen myöhemmällä iällä muutaman varsan verran.

eii. Cataire oli tummanruunikko ori, joka hankittiin omistajalleen kilpailukäyttöön. 168cm korkea ori oli lahjakas estehyppääjä, joka rakasti kaikista eniten maastoesteitä. Catairella kisattiinkin kenttää, vaikkei sillä ikinä merkittäviä palkintoja herunutkaan. Ori oli nimittäin kehno sileällä, eikä taipunut helppoa vaativampaan kouluratsastukseen. Cataire astui vanhempana muutaman tamman, joista kylläkin vain yksi tuli tiineeksi.

eie. L'aube oli 165cm korkea punarautias tamma, jolla oli ratsastuskisoissa ja näyttelyissä menestyneitä hevosia sukutaulussaan. Tamma itse sai toiseksi korkeimman kantakirjapalkinnon, muttei pärjännyt kisoissa sen vertaakaan. L'aube myytiinkin lyhyen siitostamman uran jälkeen eteenpäin harrasteratsuksi. Tamma kuoli 12-vuotiaana tallipalossa.

ee. Léthargie oli tummanruunikko tamma, jolla oli ilkeä luonne ja kekseliäs mieli. Se aiheutti paljon päänvaivaa omistajilleen karkaillessaan milloin tarhasta, milloin karsinasta. Saipa se muutaman kerran huijattua itsensä irti talutuksessakin. Tamma ei kyllä ikinä karannut kauas, vaan tyytyi kotitallinsa lähettyvillä sijaitsevaan kaurapeltoon. Tammalla kisattiin nuorempana muutamien sijoitusten verran kenttää, mutta koska hevosella ei tuntunut löytyvän kummempaa paloa kisaamista kohtaan, vietti se suurimman osan elämästään siitostammana. 167cm korkealla tammalla oli sukunsa ansiosta erinomainen rakenne, ja se voittikin lukuisia näyttelyitä.

eei. Charbon oli ruunikko, 170cm korkea ori, jonka sydän oli tulta ja tappuraa. Ori oli kuuluisa kouluratsu, joka menestyi mitä merkittävimmissä arvokisoissa ympäri maailmaa. Charbon innostui kisaradoilla helposti, joskus vähän liikaakin, mutta ratsastajiensa onneksi se näyttäytyi lähinnä entistä lennokkaampina askelina. Ori tuntuikin suorastaan lentävän kouluradalla, ja se nautti saadessaan esiintyä. Charbon astui elämänsä aikana lukuisia tammoja ja sai useita kymmeniä jälkeläisiä. Vanhempana orille iski pahalaatuinen ähky, jonka seurauksena tulleeseen suolenkiertymään se menehtyikin.

eee. Espérance oli 166cm korkea, väritykseltään tummanrautias tamma. Sen elämä meinasi päättyä ennen kuin alkoikaan, sillä sen emä kuoli synnytykseen. Omistajiensa onneksi lähialueelta löytyi sijaisemä, jonka avulla tamma saikin kun saikin elonsa aluilleen. Tamma oli näyttelymenestyjien sukua, ja sai itsekin palkintoja näyttelyitä kierrettyään. Espérance viihtyi parhaiten esteradalla, ja sillä kisattiinkin jonkin aikaa. Tamma oli kuitenkin keskinkertainen hyppääjä eikä saanut ikinä paljoa menestystä, ja jäikin lopulta harrasteratsun ammattiin. Tammaa käytettiin myös siitoksessa, ja se sai muutamia jälkeläisiä joille se periytti upeaa ulkomuotoaan.

Jälkeläiset


SYNTYNYT NIMI ISÄ OMISTAJA SAAVUTUKSET
20.03.2016 sf-o. Gusto de Eterno i. Montagne 47 Amanda (VRL-10878) ---
13.04.2016 sf-o. Gabriel de Eterno i. Montagne 47 Ghousti X / Eterno ---
Kilpailut
NJ

17.02.2016 - Thirteen - muut puoliveritammat, päätuom. Vibaja - irtoSERT
19.02.2016 - Eterno - selle français-tammat, päätuom. Welby - irtoSERT
25.03.2016 - Gestüt Westfeld - puoliveritammat, päätuom. Kati - irtoSERT

ERJ
voittoja 9 / sijoituksia 32 / yhteensä 41

15.03.2016 - Filmür - 160cm - 1/27
16.03.2016 - Filmür - 160cm - 2/27
25.03.2016 - Filmür - 160cm - 3/27
26.03.2016 - Filmür - 160cm - 2/27
26.03.2016 - Filmür - 160cm - 2/27
27.03.2016 - Filmür - 160cm - 3/27
30.03.2016 - Filmür - 160cm - 5/27
31.03.2016 - Filmür - 160cm - 1/21
31.03.2016 - Redwall - 160cm - 1/30
01.04.2016 - Redwall - 160cm - 1/30
01.04.2016 - Filmür - 160cm - 4/27
02.04.2016 - Filmür - 160cm - 3/27
05.04.2016 - Redwall - 160cm - 5/30
05.04.2016 - Satulinna - 160cm - 3/30
05.04.2016 - Satulinna - 160cm - 5/30
06.04.2016 - Redwall - 160cm - 1/30
07.04.2016 - Filmür - 160cm - 3/27
09.04.2016 - Redwall - 160cm - 5/30
11.04.2016 - Redwall - 160cm - 2/30
11.04.2016 - Redwall - 160cm - 2/30
12.04.2016 - Redwall - 160cm - 5/30
12.04.2016 - Satulinna - 160cm - 4/30
13.04.2016 - Filmür - 160cm - 4/21
15.04.2016 - Filmür - 160cm - 4/21
15.04.2016 - Filmür - 160cm - 1/21
15.04.2016 - Redwall - 160cm - 3/30
17.04.2016 - Satulinna - 160cm - 2/30
18.04.2016 - Filmür - 160cm - 2/21
19.04.2016 - Redwall - 160cm - 2/30
20.04.2016 - Filmür - 160cm - 4/27
20.04.2016 - Filmür - 160cm - 3/21
20.04.2016 - Satulinna - 160cm - 1/30
21.04.2016 - Filmür - 160cm - 4/27
21.04.2016 - Filmür - 160cm - 4/21
22.04.2016 - Filmür - 160cm - 1/27
22.04.2016 - Redwall - 160cm - 3/30
23.04.2016 - Redwall - 160cm - 4/30
26.04.2016 - Redwall - 160cm - 5/30
27.04.2016 - Redwall - 160cm - 5/30
27.04.2016 - Filmür - 160cm - 3/21
28.04.2016 - Filmür - 160cm - 1/27

KERJ
voittoja 4 / sijoituksia 13 / yhteensä 17

08.03.2016 - Rivel Sporthorses - CIC4 - 3/37
12.03.2016 - Rivel Sporthorses - CIC4 - 3/37
17.03.2016 - Rivel Sporthorses - CIC4 - 6/37
27.03.2016 - Eterno - CIC4 - 1/14
03.04.2016 - Marabel - CIC4 - 1/18
05.04.2016 - Satulinna - CIC4 - 3/30
09.04.2016 - Satulinna - CIC4 - 3/30
14.04.2016 - Satulinna - CIC4 - 3/30
14.04.2016 - Scandic Stables - CIC4 - 3/29
03.05.2016 - Metsovaara - CIC4 - 3/40
09.05.2016 - Metsovaara - CIC4 - 1/40
10.05.2016 - Shadow - CIC4 - 4/40
10.05.2016 - Satulinna - CIC3 - 5/30
14.05.2016 - Shadow - CIC4 - 1/40
17.05.2016 - Satulinna - CIC3 - 5/30
20.05.2016 - Satulinna - CIC3 - 2/30
22.05.2016 - Satulinna - CIC3 - 2/30

Porrastettujen kisojen tuloksia voi tarkastella täällä.

Päiväkirjat & valmennukset

» 07.02.2016 - " Karon koulutusta " päiväkirjamerkintä

Totesin eräänä päivänä että Karo on saanut kotiutua jo tarpeeksi kauan, ja otinkin sen käsiteltäväkseni nähdäkseni, mitä mistäkin nappulasta tapahtuu. Tamma suhtautui toimiini hivenen nyrpeästi, mutta alistui kuitenkin kaikkeen mitä siltä vaadin. Varustettuani Karon talutin sen tallipihan poikki maneesia kohti - lämpömittari näytti taas -20°C, eikä ajatus koulukiemuroiden suorittamisesta varpaat jäätyneenä erityisesti lämmittänyt mieltä. Lämmiteltyäni tamman aloin kokeilla mitä kaikkea siitä irtoaa, ja pian sainkin jo hankkiutua toppatakistani eroon. Karo oli selvästi runsaasti potentiaalia omaava ratsu, joka ei kuitenkaan päästänyt ratsastajaansa helpolla. Sileällä työskentely tuntui myös selkeästi ärsyttävän sitä. Vaikka tekisimmekin vaativan kouluradan liikkeitä, ei niissä ole sitä vauhdin tuntua mitä se elämältään kaipaa. Päätinkin jonkin aikaa ratsastettuani kokeilla esteitä, ja määräsin maneesin laidalla katselleet työntekijät hommiin. Pian pystyssä olikin kaksi okseria, joita Karo katsoi aivan uudella innostuksella. Pelkän pohkeiden hipaisun voimasta se lähti menemään tarmokasta laukkaa ensimmäistä estettä kohden. Ja sitten toista. Ja nyt lähestytäänkin maneesin seinää! Tamma veti melkein kyljelleen kun pyysin sitä kääntymään, sillä ei todella tuntunut löytyvän jarruja omasta takaa! Eikä itsesuojeluvaistoa sen puoleen... Meillä olisi paljon opittavaa toisistamme, ennen kuin voisimme näyttäytyä kisaradoilla.


» 21.01.2016 - " Pariisin sydän saapuu Suomeen " päiväkirjamerkintä

Päivänä jona Karo saapui kotitalliimme, aurinko paistoi ja pakkanen paukkui. Mahtoi ilmastonvaihto olla melkoinen shokki tammalle? Karo tulikin hieman arkaillen ulos trailerista, mutta otti kyllä pian maiseman haltuunsa. Huolimatta vihastaan oreja kohtaan, se soi niille kimeän hirnunnan ilmoittaakseen läsnäolostaan. Menihän siinä oripojilla kieltämättä pasmat sekaisin, kun aivan yhtäkkiä tuollainen kaunotar saapui niiden joukkoon! Pörhistellen ne ryhtyivät ravaamaan aitaustensa viertä, ja niille itsekseni naureskellen lähdin viemään Karoa kohti sille suunniteltua karsinaa. Karo vaikutti varautuneelta, mutta myös väsyneeltä matkan jälkeen, ja heti uuteen kotiin päästyään se alkoi hamuilla heinäkasaa. Riisuin tammalta sen kuljetusvarusteet, annoin sille pikaisen harjauksen ja jätin sen sitten nauttimaan omasta ylhäisestä rauhastaan. Järjesteltyäni Karolle hankitut sekä entiseltä kotitallilta lahjoitetut varusteet ja tavarat paikoilleen, käskin tallityöntekijää hoitamaan trailerin puhtaaksi ja pois keskeltä pihaa tilaa viemästä. Huomenna tallille saapuisi toinenkin ranskalainen, ori, jonka löysin samalla ulkomaan matkalla kuin mitä Karonkin. Kävin vielä vilkaisemassa tammaa ennen kotiin lähtöä, ja se nuokkuikin jo unisena karsinassaan. Tamma taitaisi sopeutua tallillemme mitä mainioimmin.

Tämä on virtuaalihevonen. / This is a sim-game horse.
Hevosen kuvat © Benny de Ruiter Stables

Ulkoasu © Ghousti X (VRL-00536)
Otsikon kuvat © Lisa Kent, Stal de Meulebossen, Klosterhof Medingen
Taustakuva © Tor Even Mathisen/Flickr (CC BY-NC-SA 2.0) (The photo is slightly edited compared to the original piece.)